HIMAVANTI

Forum Rozwoju Duchowego: Ezoteryka, Joga, Tantra, Magia, Kundalini, Uzdrawianie, Bóg i Bogini, Mistyka, Intuicja, Jarstwo, Oświecenie, HIMAVANTI OM

Ogłoszenie


1. Listy dla Śri Guru, prośby o błogosławieństwa i uzdrowienie, relacje z działalności: Śri Mohandźi R.Z.Matuszewski., P.O. Box 247, 44-100 Gliwice 1, PL,
2. Grupy Medytacyjne: Laya Yoga & Tantra, Nauka o Czakramach - Uzdrawianie - Wielka Brytania: tel. +44 786 225 9946 (Andrew, jęz. angielski i polski)
3. Uzdrawianie, Egzorcyzmy; Ośrodek Bogini - Studzianki k/Łodzi - Mirosława Tomaszewska tel. 44-615 4984 lub +48 602-397 477 e-mail: kontakt@zlotamira.com
4. Problem z założeniem konta lub logowaniem - napisz do webmastera Portalu Himavanti: bractwo.himawanti@gmail.com

#1 2008-08-08 19:44:30

Padmarakini

NOWICJUSZ

Zarejestrowany: 2008-08-03
Posty: 4
Punktów :   

Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

Polecam do poczytania liste barwnikow

E 200
Nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 201
Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 202
Nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 203
Nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 210
Benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek). Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214
Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219
Rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220
Niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 224
Syntetyczny (zakłóca czynności jelit). Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 222
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 223
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 224
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 226
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 230
Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 231
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233
Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 236
Nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych).

E 237
Nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny).

E 238
Nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny).

E 239
Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 249
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin).

E 250
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260
Nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 261
Nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 262
Nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 263
Nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 270
Nieszkodliwy (kwas mlekowy). U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280
Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 228
Wodorosiarczan (IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu), syntetyczny.

E 234
Niazyna (antybiotyk), wytwarzany przez Streptococcus lactis, dodatek do serów topionych.

E 234
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie

Offline

 

#2 2019-02-08 13:01:04

Anandin

SYMPATYK

Zarejestrowany: 2007-09-13
Posty: 16
Punktów :   

Re: Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

Tych dodatków, które są bardziej szkodliwe dla zdrowia, to jest wśród E około 1/3 podobno, wedle badań niezależnych od korporacji, które ich używają lub producentów chemicznej trucizny niszczącej ludziom życie i zdrowie.

Offline

 

#3 2019-04-29 21:11:53

 Braahmi

BUDZICIEL

Skąd: Pruszcz Gdański
Zarejestrowany: 2019-04-26
Posty: 170
Punktów :   

Re: Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

Dziwne, że kiedyś można było robić naturalne barwniki z roślin i nie trzeba było dodawać syntetycznych. Teraz przemysł nie potrafi korzystać z tego co w naturze. Wszystko musi wyprodukować bo to tańsze ale niekoniecznie zdrowsze. Kiedyś była taka moda na tabletki przeciw nudnością dla kobiet w ciąży. Podobno były przebadane i zdrowe. okazało się później, że te kobiety rodziły dzieci bez rąk i nóg. Ja nie wierzę tym chemikaliom dla tego kupuję na ryneczku od rolnika.

Offline

 

#4 2023-01-08 00:53:45

 Światło Himawanti

PIELGRZYM

Skąd: Polska
Zarejestrowany: 2017-04-12
Posty: 74
Punktów :   
WWW

Re: Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

Niby nic, a niszczy jakąś witaminę, a potem organizm choruje z braku tej witaminy, chociaż niby ją zjadasz z pokarmem. Takie to niestety jest paskudne chemizowanie żywności. Niszczenie zdrowia.


Brat z Bractwa Himawanti

Offline

 

#5 2023-02-16 20:05:08

horacy

PIELGRZYM

Zarejestrowany: 2019-05-01
Posty: 34
Punktów :   

Re: Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

A ludzie się zastanawiają skąd taka plaga nowotworów w społeczeństwie. No właśnie z powodu tych wszystkich świństw dodawanych do żywności. Producenci po łebkach niby przebadają jakiś badziew przed wprowadzeniem na rynek, ale nikt nie wie jakie jest jego oddziaływanie na organizm długofalowo. Te wszystkie ulepszacze smakowe, konserwanty, kto wie gdzie i jak one się odkładają w organach przez długie lata, jak nikt tego nie bada w dłuższych okresach. Chyba najlepszym i właściwie jedynym - moim zdaniem - rozwiązaniem jest jedzenie nieprzetworzonej żywności.

Offline

 

#6 2023-11-06 14:42:05

surya

BUDZICIEL

Zarejestrowany: 2008-07-28
Posty: 246
Punktów :   

Re: Co kryje sie w produktach, które jesz codziennie? Barwniki!

Teraz to oprócz barwników i innych dodatków, zaczęli dodawać zmielone robaki. Taka moda z zachodu, że niby dobre żródło białka. W Niemczech to już od dawna stosowane. UE dopuściła do obiegu mąkę z robali, fujj.
Uważam że to powinno być zakazane, jest to upadek człowieczeństwa. Jak ktoś chce to niech sobie wcina robale, jednak nie można tym karmić ludzi na masową skalę.

Ostatnio edytowany przez surya (2023-11-06 18:18:11)

Offline

 

Om Om Om! Om Namah Śivaya! Mahadevaya! Mahakalaya! Om Namah Himavantyai Namah! MahaTripuraSundaryai! Om Śri Gurave Namah! Om Śri Lalitamohane Namah! Om Om Om!


pun.pl - załóż darmowe forum dyskusyjne PunBB

Firefox New

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Szamba betonowe Zgorzelec sneakerssklep