Forum Rozwoju Duchowego: Ezoteryka, Joga, Tantra, Magia, Kundalini, Uzdrawianie, Bóg i Bogini, Mistyka, Intuicja, Jarstwo, Oświecenie, HIMAVANTI OM
(Artykuł na http://www.aif.ru/health/article/28595 - z rosyjskiego tłumaczył: Pinopa)
Brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.
Przy słowie "superprodukt" wyobrażamy sobie mieszankę jakichś egzotycznych owoców, które rosną wyłącznie w jednej wiosce w Indonezji, oraz mięsa zwierzęcia, które jest hodowane na zboczu jednej jedynej afrykańskiej góry. Rzeczywistość jest znacznie bardziej prosta - superpożytecznymi mogą być najbardziej zwykłe produkty, jednak z tego powodu, że przyzwyczailiśmy się do nich, widząc je na swoich stołach na codzień, nie przyjdzie nam do głowy zastanawiać się nad ich własnościami. Na szczęście, robią to za nas uczeni: brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.
Według badaczy z Uniwersytetu w Exeter sok z buraka ćwikłowego może, po pierwsze, wystąpić w roli napoju energetyzującego. Doświadczenia wykazały, że zwiększa on o około 16% wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłuższej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia. Przyczyniają się do tego sole istniejące w buraku ćwikłowym, które obniżają procesy utleniające w organizmie, zwiększając tym samym zdolność oszczędnego wydatkowania energii.
Jak zapewniają uczeni, taki efekt nie może być osiągnięty żadnymi innymi znanymi ludzkości środkami. Uważają oni, że ich odkrycie wezmą pod uwagę nie tylko zwykli ludzie, ale także profesjonalni sportowcy: sok z buraka ćwikłowego jest faktycznie nowym - dozwolonym - rodzajem dopingu. Na dodatek sok będzie pożyteczny dla ludzi cierpiących na zakłocenia procesów metabolicznych, zakłocenia w pracy układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie.
W trakcie badań uczeni przeprowadzili badania z grupą mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. W ciągu sześciu dni dostawali oni sok z buraka ćwikłowego (500 ml dziennie), a następnie przeprowadzili z nimi serię testów fizycznych. W następnym etapie zamiast soku uczestnicy dostawali przez taki sam okres placebo, a potem testy zostały powtórzone.
Zgodnie z oczekiwaniami uzyskane przez uczestników badań wskaźniki po "buraczanym" teście były znacznie wyższe. Badani mogli dłużej i szybciej jeździć na rowerze, nie męczyli się, a po próbie obciążeniowej mieli lepsze samopoczucie. Na razie medycy nie poznali dokładnie mechanizmu działania soku na nasze samopoczucie, ale planują dalej prowadzić badania w tym kierunku.
Jednocześnie badacze również stwierdzili, że pod wpływem soku z buraka ćwikłowego badane osoby nie miały żadnych problemów z nadciśnieniem krwi. Nawet podczas fizycznych obciążeń ciśnienie krwi pozostawało w granicach normy.
Te dane potwierdzają wyniki wcześniejszych badań, ktore wskazywały, że sok z buraka ćwikłowego ma zdolność regulowania cisnienia krwi. Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyraźne obniżenie cisnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie ciśnienia osiąga swój szczyt i trwa około 24 godziny.
To może być bardzo dobrą nowiną dla miliardów nadciśnieniowców, którzy walczą z nadciśnieniem za pomocą regularnego przyjmowania tabletek. Według statystyki około 25% ludności całej planety cierpi z powodu tej dolegliwości, a do 2025 roku ich liczba zbliży się do 30%. Tymczasem nadciśnienie jest uważane za przyczynę około 50% wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego i prawie 75% zawałów serca.
- Myślę, że picie soku z buraka ćwiklowego pomoże zarówno w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, jak również pomoże rozwiązywać już istniejące problemy, pomoże obniżyć procent nadciśnieniowców na świecie - cytuje prof. Ahluwalię "Science Daily".
Offline
Burak czerwony nawet w piosenkach o Kundalini się znalazł jako wyjątkowo zdrowy.
Offline
Fajny artykul. Burak jest jednym z najzdrowszych warzyw. A przy tym w bardzo atrakcyjnej cenie w porównaniu z wieloma zagranicznymi modnymi superfood... ;-)
Tez słyszałam o tych energetycznych właściwościach buraka. Dobra alternatywa dla porannej kawy ;-) Tylko trzeba nabyc sokowirówke, a najlepiej wyciskarke. Bardzo lubię swiezy soczek w połączeniu z jabłkiem i pomarańcza, mniami.. .😌
Offline
Kiedyś koledze poleciłem sok ze świeżo wyciśniętych buraków i chłopaka przeczołgało po krzakach śródmieścia gdyńskiego :-) Ponoć samego soku z buraka lepiej nie pić, bo ma mocno oczyszczające (przeczyszczające) właściwości. A co do energetycznośći, to faktycznie, kolega potwierdza, że miał dużo poweru na dosyć szybkie przemieszczanie się z jednego miejsca ustronnego w drugie.
Offline
NOWICJUSZ
Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Ostatnio zaczęłam robić kwas buraczany, bardzo smaczny i zdrowy. Nigdy wcześniej nie próbowałam jeść na surowo buraka, a jak się okazuje można, tyle że trzeba trafić na dobry okaz, niestety zdarzają się coraz częściej gorzkie i bez smaku.
Kiedyś też spróbowałam soku z buraka, daje porządnego kopa energetycznego.
Ostatnio edytowany przez Caroli9 (2019-03-30 14:28:49)
Offline
Jedno z moich ulubionych warzyw. Burak ma właściości odkwasza organizmu. Najlepszy klasyczny, czerwony barszcz, który jest doskonałym remedium na zgagę także ciążową, pieczenie w dołku czy nadkwasotę. Buraki polecane są dla tych, którzy lubią zjeść kwaśno i tłusto i w przypadku zakwaszenia organizmu (dania mięsne, ciasta, pieczywo i słodycze). Zakwaszony organizm to świetne warunki dla rozwoju raka i innych ciężkich chorób. Zbyt kwaśny odczyn osłabia układ kostny wywołując osteoporozę. Sok z buraka najlepiej pić rozcieńczony ciepłą wodą, gdyż jego silne właściwości alkalizujące (zasadotwórcze) mogą powodować nudności.
Ostatnio edytowany przez surya (2019-04-23 15:27:31)
Offline
Bardzo dobre są kiszone buraki. Pozostawia się pokrojone buraki na kilka dni w specjalnej zalewie i później woda z takich kiszonych buraków jest smaczna i zdrowa. Można też zrobić z ukiszonych buraków bardzo dobry barszcz. Warto przetestować.
Offline
Ostatnio u mojego syna był taki konkurs pod tytułem mój buraku mój czerwony". Zadaniem było opisanie działania poszczególnych warzyw. Dzieci robiły plakaty, na których rysowały warzywa i opisywały ich atuty. Potem te plakaty zostały powieszone na holu. Dobrze, że coraz bardziej propaguje sie leczenie przez dobrą dietę. To co jemy wpływa na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że co jemy może wspomagać nas na co dzień. Nasze zdrowie w naszych rękach.
Offline
Buraczki mogę jeść w każdej postaci. Barszcz, pieczone, surówka ect. Jako dziecko uwielbiałam i nadal lubię ćwikłę.
Jest to cudowne warzywo o wielu właściwościach leczniczych, niestety często niedoceniane na tle innych warzyw.
Sok z buraka jest lepszy niż kawa i te wszystkie napoje energetyczne. Taki świeżo wyciśnięty sok daje pożądnego kopa.
Burak ma właściowści oczyszczające krew. Obecne w burakach azotany są przekształcane w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu buraki poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych i przepływ krwi. Obniżają ciśnienie krwi o nawet 4–10 mmHg. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ma też działanie antynowotworowe – betaina zawarta w burakach jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając DNA mogą powodować powstawanie nowotworów.
Nic tylko się zajadać buraczami :-)
Offline