Forum Rozwoju Duchowego: Ezoteryka, Joga, Tantra, Magia, Kundalini, Uzdrawianie, Bóg i Bogini, Mistyka, Intuicja, Jarstwo, Oświecenie, HIMAVANTI OM
NOWICJUSZ
Dawniej piekarze przescigali sie w jakosci, dzis w ilosci zrobionego chleba...
E 200
Nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).
E 201
Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).
E 202
Nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).
E 203
Nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).
E 210
Benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek). Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.
E 211
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 212
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 213
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 214
Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 215
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 216
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 217
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 219
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 219
Rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)
E 220
Niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 224
Syntetyczny (zakłóca czynności jelit). Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 222
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 223
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 224
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 226
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 227
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 230
Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 231
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 232
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 233
Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
E 236
Nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych).
E 237
Nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny).
E 238
Nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny).
E 239
Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 249
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin).
E 250
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.
E 251
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 252
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 260
Nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).
E 261
Nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).
E 262
Nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).
E 263
Nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).
E 270
Nieszkodliwy (kwas mlekowy). U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).
E 280
Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.
E 281
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 282
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 283
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 228
Wodorosiarczan (IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu), syntetyczny.
E 234
Niazyna (antybiotyk), wytwarzany przez Streptococcus lactis, dodatek do serów topionych.
E 234
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie
Offline
Moderator
Konserwanty to często bardzo toksyczne dziadostwo, świństwa jakimi faszeruje się ludzkie bezmyślne istoty, które słabo się buntują przeciwko ich zatruwaniu przez chemicznych cwaniaków.
Offline
Niezła lista... a obecnie można tez ściągnąć sobie aplikacje na telefon, która podaje informacja na temat wszystkich składników, które znajdują się w danym produkcie. Rozszyfrowuje co kryje się poda danym E i jak to wpływa - czy szkodliwe i jak bardzo.
Calkiem przydatne na zakupach, choć może się zdarzyć, ze po takim zderzenie z informacjami wyjdziemy ze sklepu bez wielu produktów
Aplikacja się nazywa Zdrowe zakupy.
Offline
Coraz więcej u nas alergii. Pytanie co jest tego powodem? Może nadmiar chemii wokół nas w tym i w jedzeniu. Nawet w lekach i witaminach dodawane są środki chemiczne, które nie są dodawane jako lek tylko jako stabilizator. Często ten dodatek nie dość, że osłabia działanie preparatu na dodatek jeszcze szkodzi zdrowiu.
Offline
Ciekawa lista konserwantów, warto sie zaznajomić by wiedzieć co jest zawarte w pożywnieniu, które kupujemy i spożywamy. Podobno w ciągu roku zjadamy około 2 kg chemii w jedzeniu. Spora dawka. Dlatego dobrze jest sprawdzać źródło i jakość pożywnia, które kupujemy. Najlepiej kupować jak najwięcej regionalnych produktów. Dla zdrowia dobrze sobie robić od czasu do czasu oczyszczające głodówki, by pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu.
Offline