Forum Rozwoju Duchowego: Ezoteryka, Joga, Tantra, Magia, Kundalini, Uzdrawianie, Bóg i Bogini, Mistyka, Intuicja, Jarstwo, Oświecenie, HIMAVANTI OM
Pod koniec XIX w. szwajcarski lekarz Bircher-Benner opracował " Teorie Energetyczną Pokarmów", która dzisiaj potwierdza się w świetle współczesnych badań naukowych. Otóż Benner stwierdził, że żródłem energii dla ustroju jest energia światła słonecznego zmagazynowana w roślinach poprzez procesy fotosyntezy. Najwięcej tej energii znajdujemy w świeżych warzywach i owocach. Natomiast wszelkie procesy termiczne jak gotowanie, smażenie, parowanie powodują znaczny ubytek tej energii. Dlatego właśnie Benner leczył ludzi tylko dietą złożoną z surowych warzyw i owoców , a efekty miął znakomite. Odkrycie witamin potwierdziło Teorię Energetyczną i powoli przekonywało do niej konserwatywny świat nauki. Dieta surówkowa szybko usuwa stany depresyjne co pomaga w znacznym stopniu na powrót do zdrowia i przyczynia się do aktywizacji układu odpornościowego. Obok tej diety Benner stosował psychoterapię, hydroterapie i kinezeterapię. Produkty zbożowe, nabiał oraz cukier brązowy pozwalał włączać do diety ale dopiero po całej kuracji , która trwała kilka tygodni. Kiedyś nauka w pokarmie widziała tylko puste kalorie póżniej dostrzegła witaminy i inne związki chemiczne, dzisiaj zauważa już pewne ładunki kwantowe i elektromagnetyczne, ktore widać słychać i czuć tak jak chcą naukowcy.
Offline
Dieta Bircher-Bennera w Szwajcarii ciągle jest bardzo popularna i do tego skuteczna w leczeniu z wielu chorób. Nawet jakieś nowe kliniki powstają z zastosowaniem tej diety specyficznej, pranicznej.
Offline
Jedzenie surowych warzyw jest bardzo dobre ale w naszym klimacie w dniach kiedy jest zimno trzeba też jeść ciepłe pokarmy. Energię do organizmu w raz z niezbędną witaminą d możemy też dostarczyć przez wystawianie się na słońce. Okazuje się, że w Polsce mamy zaniżone poziomy witaminy d w badaniach laboratoryjnych. Ostatnio dowiedziałam się od paru lekarzy, że powinniśmy jej mieć dużo więcej we krwi niż nam mówią. Wysoki poziom witaminy d3 we krwi powoduje poprawę odporności działa antydepresyjne zaś niedobór jej powoduje zawroty głowy oraz częste choroby.
Offline
Można zbadać w laboratorium czy i jak duży ktoś ma niedobór witaminy D. Jeżeli występuje to należy przyjmować witamine D w postaci leku (nie suplementu). Szczególnie nalezy zwrócić uwagę na poziom witaminy w sezonie zimowym, kiedy dni sa krótkie. Jej niedobór powoduje między innymi apatie i działa depresyjnie.
Offline
Im mniej przetworzona żywność tym więcej energii witalnej. Warzywa zebrane bezpośrednio z pola, a warzywa z półki sklepowej, posiadają różny poziom energii. Te pierwsze mają wyższy poziom, natomiast te z półki sklepowej już o 1/3 mniej. To samo dotycz się warzyw mrożonych oraz bardzo długo gotowanych, posiadają dużo mniejszy poziom energii. Warzywa dobrze jest gotować krótko albo na parze, wtedy są najbardziej biowitalne.
Owoce i warzywa największą witalność mają gdy są świeże, jeszcze na drzewie czy krzaku. Dlatego dobrze jest trochę warzyw i owoców zjadać na świeżo, w dniu zbioru, aby zasilać się jak najwyższym poziomem energii witalnej.
Produkty o niskim poziomie energii witalnej pobierają energię z organizmu, a produkty o wysokiej skali energii wykazuja działanie terapeutyczne i oczyszczające, służą uzdrawianiu. Warto zracać uwagę na jakość produktów.
Offline