Forum Rozwoju Duchowego: Ezoteryka, Joga, Tantra, Magia, Kundalini, Uzdrawianie, Bóg i Bogini, Mistyka, Intuicja, Jarstwo, Oświecenie, HIMAVANTI OM
W naszej jarskiej diecie powinny znależć się zioła zarówno świeże jak i suszone. W myśl przysłowia jedz to co leczy, a nie będziesz chorował. Znajomość ziół to bardzo pożyteczna wiedza, dlatego namawiam wszystkich aby tutaj dzielili się tą wiedzą. Sezon na zioła już się zaczął w maju zbieramy np. mniszka na syrop i cudowną pokrzywe na herbatkę. Zbieramy przed południem gdy rosa zniknie ,a suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu.Ostatnio zauważyłem że kanapki są z ziołami rewelacyjne. Na rynku pojawia się sporo mieszanek, starajmy sie wybierać te bez konserwantów i w większych opakowaniach . Rewelacyjna jest z takich mieszanek bułgarska czubrica czyli natka pietruszki, cząber i czosnek , który dodaje całkiem przyjemnego aromatu tej przyprawie. Zioła i przyprawy sa szczególnie ważne teraz w okresie jesienno-zimowym gdzie w pokarmie mamy mało witamin i minerałów a suszone naturalnie zachowują ich najwięcej /obecnie najczęściej używa sie suszarni mikrofalowych niestety.
Ostatnio edytowany przez Kavi (2008-10-30 17:40:58)
Offline
To ciekawe co piszesz o konkretnej porze na zbieranie pokrzywy... Spróbuję na wiosnę.
Świeża pokrzywa też sie świetnie sprawdza na zupę.
Ja gotuję zupę krem na wywarze jarzynowym.
A teraz zimową pora dobra jest lipa do picia. Najlepiej kupić taka nie w małych torebkach, z dużymi usyszonymi liśćmi - smak jest inny.
Offline
Takie wspaniałe leki jak zioła a tak mało znane przez większość społeczeństwa. Większość ludzi woli kupić tabletki niż zaparzyć ziółka. Oby nam Unia Europejska nie zakazała leczenia ziołami. Pamiętam jaka pyszna jest młoda pokrzywa ale teraz mało jest miejsc z których można ją zbierać żeby się nie zatruć.
Offline
Polecam pieprzycę siewną, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. Rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, a przy tym tania i niewymagająca – wyrośnie na każdym parapecie. Można ją wprowadzić do całorocznej diety. Najłatwiej nasiona rzeżuchy rozmieszczamy na mokrej ligninie lub gazie i przez kilka dni regularnie zraszamy wodą. W ten sposób po około tygodniu otrzymujemy kilkucentymetrowe, intensywnie pachnące kiełki. Kiełki rzeżuchy są bardzo zdrowe, zawierają przede wszystkim dużo makro i mikroelementów, a także antyoksydanty, tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały - cynk, jod, magnez, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Pamietać należy by nie jeść za dużo na raz, 1-2 łyżeczki rzeżuchy wystarczą na dzień. Ma działanie przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, działa ochronnie na wątrobę, przyśpiesza regenerację kości, wspomaga leczenie astmy i wiele inny właściwości. Rzeżucha ma lekko ostrawy smak, idealnie pasuje jako dodatek do kanapek, słatek, różnych past.
Ostatnio edytowany przez surya (2019-05-07 10:40:21)
Offline
Zmienne rozumienie słowa "zioło" odzwierciedla nasz zmieniający się stosunek do królestwa roślin. Był czas, kiedy wszystkie rośliny uznawano za dzieci Matki Ziemi. Każda nieomal była otoczona nimbem boskości i darzona szacunkiem. Wraz z rozwojem nauki i technologii nasze powiązania z naturą uległy ograniczeniu. Spowodowało to, że dzisiaj termin "zioło" dla wielu osób oznacza jedynie kilka przypraw. ...
Ziół używano przez wieki, o czym może świadczyć fakt, że jeszcze dwieście lat temu w Anglii słowo "warzywo" nie było szeroko rozpowszechnione. Zamiast niego używano takich określeń, jak: zioła garnkowe (do gotowania w garnkach), zioła sałatkowe, słodkie (aromatyczne), czy lecznicze (z których wykonywano mikstury). ...
Zioła są równie piękne, jak pożyteczne. Dla tych, którzy nigdy nie czuli potrzeby uprawiania roślin, poznanie wszystkich zalet ziół jest doskonałą do tego zachętą.
Nawet niewielki wysiłek jest wkrótce wynagrodzony pachnącym listowiem, wonnymi i dekoracyjnymi kwiatami i nasionami o niepowtarzalnym smaku.
Ziołami można obsadzić rabaty kwiatowe, grządki z warzywami lub umieszczać je w dekoracyjnych naczyniach. Wiele z nich dobrze rośnie na balkonie, werandzie czy nawet
w mieszkaniu. Wydzielony kącik pełen ziół często staje się urokliwym miejscem odpoczynku i zachwytu nad ich pięknem.
- na podst. "Wielka księga ziół", Lesley Bremness.
Ostatnio edytowany przez Kadim (2019-05-09 13:37:36)
Offline
Bazylia - królowa ziół.
Słowo „bazylia” pochodzi od greckiego słowa basileus, a oznacza "króla", znana też jest jako ziele św. Józefa.
W przeszłości bazylię uznawano za afrodyzjak dla kobiet. Wierzono, że potrafi wpływać na płodność.
To zioło znane na całym świecie, aromatyczna i soczyście zielona, które wykorzystywana jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina jest podstawowym składnikiem słynnego sosu pesto, a także służy, jako dodatek do dań z udziałem pomidorów.
Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie, tak jak ilość jej odmian. Bazylia pomaga w problamach trawiennych, wpływa kojąco na układ nerwowy, działa przeciwzapalnie i moczopędnie.
Ważną właściwością bazyli jest to, że pomaga w schorzeniach nerek. Jak ktoś ma problemy z nerkami warto pić napar z bazyli. W Polsce szczególnie ludzie powinni pić herbatę z bazyli, gdyż w tej strefie klimatycznej większość osób ma wychłodzone nerki.
Ostatnio edytowany przez surya (2023-11-06 19:01:27)
Offline